Welke soorten kunstgebitten bestaan er?

Een kunstgebit is uitneembaar en vervangt uw eigen tanden en kiezen. Er zijn meerdere soorten kunstgebitten. Wij bespreken graag met u welk type kunstgebit het best bij uw situatie past.

Noodprothese

Tegenwoordig is het heel normaal om – meteen na het trekken van uw tanden en kiezen – een (tijdelijk) kunstgebit te laten plaatsen. Vóór het trekken van uw tanden meet de tandprotheticus een noodgebit aan. Een noodprothese is een kunstgebit dat wordt aangemeten terwijl u nog tanden en kiezen heeft. U kunt dit gebit dus niet vooraf passen. U neemt het noodgebit zelf mee naar de tandarts of kaakchirurg. Die plaatst, na het trekken van uw tanden, het noodgebit in uw mond.

Het noodgebit wordt ook wel immediaatprothese genoemd.

Een noodprothese is een tijdelijke oplossing en gaat ongeveer een jaar mee. Na die periode kan de kaak zo van vorm zijn veranderd, dat een nieuw definitief kunstgebit aangemeten moet worden.

De volledige (definitieve) gebitsprothese

Het volledige kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen. Dit kan zowel voor de boven- als onderkaak, of voor beide kaken zijn.

Bij het aanmeten van een kunstgebit zijn de pasvorm, de stand van de boven- en onderkaak en uiteraard de kleur en vorm van de nieuwe tanden en kiezen belangrijk. Het aanmeten en maken van een kunstgebit is handwerk en gaat stap voor stap. Gemiddeld hebben wij voor het aanmeten zes afspraken nodig. Dat komt omdat u geen tanden of kiezen meer hebt die ons kunnen helpen bij het bepalen van vorm en hoogte.

Wanneer uw kunstgebit niet meer voldoende functioneert en dit niet op een andere manier verholpen kan worden, is het tijd voor een nieuwe prothese. In de meeste gevallen is dat na vijf tot acht jaar.

Bij verlies of andere onvoorziene omstandigheden binnen vijf jaar, is een machtiging van de zorgverzekeraar nodig. In overleg met u zullen wij dan een nieuwe prothese aanvragen.

Het aanmeten van een prothese doet geen pijn. Wel zien sommige mensen op tegen het “happen”. Tijdens het nemen van een afdruk blijft u gewoon rechtop zitten, waardoor het voor u minder vervelend aanvoelt. Bent u toch bang? Geef het bij uw afspraak aan.

Implantaat prothese

Als u een sterk geslonken kaak of een extreem droge mond hebt, kan een ‘gewoon’ kunstgebit onvoldoende houvast bieden. Een kunstgebit op implantaten, ook wel een klikgebit, kan dan een uitkomst zijn. Wij kunnen u daarvoor doorverwijzen naar een implantoloog.

Een implantaat is een kunstmatige tandwortel. Afhankelijk van de hoogte van uw kaak, kunt u 2 tot 4 implantaten in de onderkaak krijgen en 4 tot 6 in de bovenkaak. De meest voorkomende variant is het klikgebit op 2 implantaten voor de onderkaak. Tussen de twee implantaten wordt een “bruggetje” gemaakt, waarop je de prothese vast kunt “klikken”.

Het plaatsen van een implantaat is een specialistische behandeling. Een tandarts/implantoloog of kaakchirurg voert dit uit onder plaatselijke verdoving. De tandprotheticus zorgt voor uw gebit.

In bijna alle gevallen wordt een overzichtsfoto van uw beide kaken gemaakt. Deze foto is nodig voor de beoordeling door de implantoloog en voor de aanvraag bij uw zorgverzekeraar.

De partiële prothese

De partiële (ook wel gedeeltelijke) prothese is een kunstgebit voor mensen die een deel van hun tanden en/of kiezen missen. Deze mensen kunnen zowel een frame als een plaatjes prothese krijgen. Het grootste verschil tussen een plaatje en een frame is het materiaal waarvan het gemaakt wordt.

Frame

Een frame heeft een metalen basis, met daarop de ontbrekende tanden en/of kiezen. Metalen ankertjes rond de eigen tanden en kiezen houden het frame op zijn plaats. De metalen basis van een frameprothese zorgt ervoor dat het frame sterker is en over het algemeen langer meegaat. Ook is het mogelijk om na verloop van tijd tanden en kiezen te vervangen, zonder dat er een nieuw frame gemaakt hoeft te worden. Een frame is -door het gebruik van de metalen basis- duurder dan een plaatje.

Plaatje

Een plaatje is van kunsthars gemaakt, met daarop uw ontbrekende tanden en/of kiezen. De eigen tanden en kiezen houden het plaatje op zijn plaats. Omdat een plaatje van kunsthars is gemaakt, is het zwakker dan een frame. Als een plaatje versleten is, moet het hele plaatje opnieuw worden aangemeten.

Omdat u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het belangrijk dat u onder controle blijft bij de tandarts. Als de mond voldoende gezond is, kan de tandprotheticus een frame of plaatje aanmeten.

Welk werkstuk we ook voor u gaan maken, samen met uw tandprotheticus maakt u een keuze over de kleur/stand van uw tanden. Wilt u bijvoorbeeld graag een spleetje tussen uw voortanden of mogen de tanden juist een beetje scheef staan? Of misschien wilt u juist graag een gouden tand of een donkere verkleuring. Als u speciale wensen heeft, laat het dan aan het begin van de behandeling weten. Als het technische en anatomisch verantwoord is, houden de protheticus en de technieker rekening met uw wensen.

Voor uw geruststelling

Het laten aanmeten van een prothese doet geen pijn. De tandprotheticus gebruikt geen boortjes of haakjes tijdens de behandelingen.  U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken dat het pijn gaat doen.

Tijdens het nemen van de 1e en 2e afdruk mag u gewoon rechtop blijven zitten. Dat is een veel comfortabeler.

Eventuele drukplekjes kunnen worden verholpen. De geluiden die u dan hoort komen uit het laboratorium.

Als wij een nieuw kunstgebit voor u gaan maken, blijft u gewoon uw oude prothese dragen.

Vindt u het nog steeds spannend? Geef het aan bij het maken van uw afspraken.

Nazorg & garantie

Na aflevering van een nieuwe prothese heeft u recht op vier maanden nazorg.

Onder nazorg valt:

  • het controleren van de pasvorm en functionaliteit van de nieuwe prothese;
  • het weghalen van pijnplekken.

Lach & uiterlijk

Ik heb slechte tanden. Heb ik een kunstgebit nodig?

U kunt het beste contact opnemen met een tandarts om die vraag beantwoord te krijgen. Wij werken nauw samen met tandartsen en mondhygiënisten en kunnen u doorverwijzen.

Mag ik mijn tanden zelf kiezen?

Samen met de tandprotheticus maakt u een keuze over de kleur/stand van uw tanden. Wilt u bijvoorbeeld graag een spleetje tussen uw voortanden of mogen de tanden een beetje scheef staan? Of misschien wilt u juist graag een gouden tand of een donkere verkleuring? Overleg met de tandprotheticus wat mogelijk is.