Gebruikerstips & Onderhoud

Om gezond te kunnen eten, is goed kauwen belangrijk. Dat is helaas niet zo makkelijk als u voor het eerst een kunstgebit hebt gekregen. Het gebit kan de eerste weken ongemakkelijk en onhandig aanvoelen. Ook kan uw voedsel voor uw gevoel anders smaken. Het duurt een tijdje voordat u eraan gewend bent.

Hieronder volgen enkele tips die het wenproces prettiger maken:

 • Begin met het eten van zacht voedsel zoals puree, zachte groenten en appelmoes, pudding, gekookte granen, eieren en soep.
 • In het begin kunt u moeilijker temperaturen inschatten. Dit komt door de isolerende kwaliteit van het kunstgebit. Dus: ben voorzichtig met het gebruik van hete dranken en voedsel, zodat u niet uw mond verbrandt.
 • Houd vloeistoffen niet te lang in de mond. Slik wat sneller door dan u gewend bent. Anders kan het ondergebit losraken van de kaak.
 • Misschien vindt u in het begin dat het voedsel anders smaakt. Het gevoel voor smaak verbetert in de loop van tijd.
 • Na verloop van tijd kunt u over gaan op vast voedsel. Bouw het rustig op met zacht brood, kaas, bananen, kip en gekookte groentes. Snijd uw voedsel in kleine stukjes om het kauwen makkelijker te maken.
 • Kies voor gekookt of gestoofd voedsel totdat u volledig vertrouwen heeft in het goed functioneren van uw gebit tijdens het eten.
 • Verdeel het voedsel gelijkmatig over beide zijden in de achterkant van de mond. Dit houdt het gebit stabiel terwijl u eet.
 • Kauw langzaam en grondig voordat u slikt. Slik geen grote stukken in zonder te kauwen.
 • Volkoren brood en granen kunnen vastplakken aan de tanden. Eet ze, samen met water, om het kauwen en slikken beter te laten verlopen.
 • Het kan zijn dat u in het begin pijn heeft met eten. De spieren in de tong en mond moeten nog wennen om de prothese op zijn plaats te houden.
 • Het ontstaan van extra speeksel in de mond komt in het begin vaak voor. Mocht dat niet overgaan, neem dan contact met ons op.
 • Zodra u volledig gewend bent aan het kunstgebit, kunt u bijna alles eten. Maar sommige voedingsmiddelen, zoals hard knapperig brood, taai rood vlees, kauwgom, noten, kleverige snoep en smeuïg voedsel als pindakaas, blijven lastiger om te eten.

Ik heb implantaten. Kan ik mijn gebit nog wel uitdoen?

U kunt uw prothese gewoon uitdoen als u implantaten heeft. Dat is ook nodig om uw prothese en de implantaten dagelijks schoon te maken. Het deel dat aan uw implantaten vastzit, kunt u er zelf niet uithalen. Dat kan alleen de tandprotheticus, tandarts of implantoloog.

Moet ik mijn implantaten ook laten controleren?

Ja. Uw implantaten moeten minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden. Een tandarts, implantoloog of mondhygiënist voert deze controle uit.

Voor sommige zorgverzekeraars is de jaarlijkse controle een voorwaarde, om na verloop van tijd (eens in de 5 jaar) het klikgebit te mogen vervangen.

Hebben medicijnen invloed op mijn prothese?

Medicijnen kunnen zorgen voor een droge mond. Een kunstgebit in een droge mond kan problemen veroorzaken. Het gebit heeft dan minder houvast, het tandvlees is kapot of doet pijn. Om uw droge mond te verminderen, kunt u bijvoorbeeld proberen op een zuurtje te zuigen. Als de klachten blijven of als u pijn heeft, kunt het best contact met ons opnemen.

Hoe lang kan ik met een prothese doen?

Een kunstgebit gaat gemiddeld tussen de vijf en acht jaar mee. Het is wel belangrijk dat in die tijd het kunstgebit prettig blijft functioneren en de pasvorm goed blijft. Bezoek daarom jaarlijks of eens in de twee jaar uw tandprotheticus voor een periodieke controle.

Hoe kan ik mijn gebit het best schoonhouden?

Om uw kunstgebit schoon te houden, kunt u een speciaal verzorgingsmiddel gebruiken, maar het mag ook gewoon met water en wat zachte zeep. Maak u prothese minstens eenmaal per dag goed schoon. Schurende schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld tandpasta, maar ook bruistabletten, kunnen bij veelvuldig gebruik het gebit juist beschadigen.

Zwarte randen kunnen ontstaan door kleine kiertjes tussen de tanden waar vuil in komt. Dit is bijna niet zelf schoon te maken. Heeft u last zwarte randen of tandsteen in uw prothese? Neem contact met ons op en wij bespreken hoe we dit voor u op kunnen lossen.