Mijn prothese doet pijn.

Een goed passende prothese doet geen pijn. Bij een nieuwe prothese kan het voorkomen dat er drukplekjes ontstaan. Dit is door ons te verhelpen. Het kan zijn dat u daar meerdere keren voor terug moet komen. Dat is vrij normaal en voor ons geen bezwaar. Als er ineens té veel wordt weggeslepen, is de kans groot dat de prothese los komt. Soms is het ook nodig om even af te wachten en eerst rustig aan uw nieuwe prothese te wennen.

Een noodprothese is minder comfortabel. Dat komt omdat deze prothese wordt aangemeten terwijl er nog tanden en/of kiezen in uw kaak staan. Een noodgebit kan nóóit zo precies worden aangemeten, daarom ondervindt u daar in het begin echt hinder van.

Waarom kan ik lastig eten met mijn noodprothese?

Na het trekken van uw tanden en kiezen verandert er veel in de mond. Uw tong en kauwspieren moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Het kost tijd om te wennen aan het dragen van een immediaatprothese ofwel noodprothese. Uw tanden en kiezen zijn getrokken. Eten zal in het begin echt lastig zijn. Dat komt door de wondjes in uw mond, maar ook door de prothese waar u aan moet wennen. Daarnaast slinkt uw kaak en wordt uw prothese al snel te groot.

Mijn eten smaakt anders, hoe komt dat?

Door een prothese kan het zijn dat uw eten anders smaakt. Meestal went dat na een tijd vanzelf. Wanneer de klachten blijven of wanneer deze ineens ontstaan, is het verstandig om een afspraak te maken in onze praktijk.

Mijn prothese zit los, wat kan ik doen?

Nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken, wordt het kaakbot heel langzaam door het lichaam afgebroken. Dit kan ervoor zorgen dat na verloop van tijd de prothese minder goed aansluit of los gaat zitten. Is dit het geval? Neem dan contact op met onze praktijk. Wij helpen u verder.

Sinds ik een nieuwe kunstgebit heb, slis ik bij het praten. Is daar iets aan te doen?

Om een s- of een t-klank uit te spreken, heeft de tong rustpunten tegen het bovengebit nodig. Bij een nieuwe prothese is dat wennen. De klachten verdwijnen binnen een paar weken meestal vanzelf. Is dat niet het geval, neem dan contact met ons op.

Volgens mij klink ik anders met mijn nieuwe kunstgebit, kan dat?

Na het aanmeten van een nieuwe prothese kan de situatie in uw mond veranderen. Gun uzelf een paar weken de tijd om aan uw nieuwe kunstgebit te wennen. Wanneer de klachten niet vanzelf verdwijnen, kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk. Het aanmeten van een kunstgebit is maatwerk. Soms zijn aanpassingen nodig.

Waaraan merk ik dat mijn kunstgebit versleten is?

U herkent een versleten kunstgebit aan:

  • Gladde en (groten)deels afgesleten kiezen
  • Kortere afgesleten voortanden
  • Ongemak bij het kauwen
  • Verkleuring van uw prothese
  • Omlaag hangende mondhoeken
  • Een spitse kin

Wilt u advies of een nieuwe prothese, neem gerust contact met ons op.

Mijn prothese zit los. Is daar wat aan te doen?

Als uw prothese losser gaat zitten, dan kunt u uw prothese op laten opvullen. Dit heet rebasen. Denkt u dat dit nodig is, maak dan een controleafspraak.

Ik heb slechte tanden. Heb ik een kunstgebit nodig?

U kunt het best contact opnemen met een tandarts om die vraag beantwoord te krijgen. Wij werken nauw samen met tandartsen en mondhygiënisten, samen met hen kunnen wij u helpen om de juiste oplossing te vinden.

Ik ben allergisch voor kunststof. Kan ik dan wel een kunstgebit laten aanmeten?

Ja, wanneer u een kunststofallergie heeft, kan de tandprotheticus met behulp van speciale kunststof meestal toch een prothese aanmeten. Omdat een dergelijke behandeling meer techniekkosten met zich mee brengt, vragen wij vooraf toestemming aan uw zorgverzekeraar. Zo komen we niet voor onaangename verrassingen te staan.